Espoon Akilles | Suunnistus | Koripallo | Kuntoilu | Jumppa

Espoon Akilles > Suunnistus > Nuoret ja lapset

Nuorten ja lasten toiminta

Sinettiseura

Espoon Akilleksen suunnistajien nuorisotoiminta sai Sinettiseuratunnuksen vuonna 2016. Sinettiseura velvoittaa seuraa toimimaan Sinettiseurakriteereiden mukaisesti. Sinetti on lupaus laadusta, johon seuran ohjaajat ja johto sitoutuu. Lasten ja nuorten urheilussa tärkeää on ilo, innostus, oppiminen ja kehittyminen sekä kaveruus ja yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua.

Espoon Akilleksen nuorisotoiminta

Espoon Akilleksella on lapsille ja nuorille oma HIPSU-suunnistuskoulu, joka toimii kolmessa eri tasoryhmässä TSEMPPI, SPURTTI JA SPORTTI sekä lisäksi aloittelijoille STARTTI-ryhmä. Tavoitteena on tarjota lapsille urheilijanpolku, jossa toimintaan tuleva suunnistajan alku voi luontevasti edetä iän ja taidon karttuessa ryhmästä toiseen, tarvittaessa aina lajin huipulle saakka.

Tavoitteena on tarjota mielekkäitä kokemuksia suunnistuksen parissa huolimatta siitä, onko nuoren urheilijan tavoitteena joidenkin vuosien suunnistusharrastuskokeilu tai elinikäinen harrastaminen. Pyrimme tarjoamaan myös hyvät harjoitusmahdollisuudet tosissaan treenaaville suunnistajille. Tavoitteena on saada lapsi hyvän harrastuksen pariin, jossa hän viihtyy. Harjoitukset pidetään eri puolilla Espoota. Ryhmiin ilmoittaudutaan ottamalla yhteyttä nuorisotoiminnan vastaavaan teija.sahlstrom@espoonakilles p. 050 442 1286 tai ryhmien ohjaajille.


Ryhmät 2017

Suunnistuskoulu STARTTI
Keväisin järjestetään lisäksi neljän kerran STARTTI-ryhmä, joka on tarkoitettu iästä riippumatta aikaisempaa suunnistuskokemusta omaamattomille suunnistajanaluille. Alle kahdeksanvuotiaat lapset osallistuvat ryhmän toimintaan aikuisen seurassa. STARTTI-kurssilla perehdytään suunnistuksen alkeisiin sekä tutustutaan suunnistukseen harrastuksena. Läpikäytäviä teemoja ovat mm. karttamerkit, kartan suuntaaminen sekä reitinvalinta.


TSEMPPI ” Löytöretkeilijät” (alle 9-vuotiaat ja aloittelijat)
Suunnistuskoulu Startista siirtyvät aloittelijat ja rastireittiä suunnistavat.
- Suunnistusta aloittelevan lapsen harrastuksessa tärkeintä ilo ja innostus, perusliikuntataitojen opettelu ja suunnistuksen alkeet; opettelee karttamerkit, ymmärtää kartan ja maaston yhteyden


SPURTTI ” Seikkailijat” (10-12 vuotiaat sekä nuoremmat)
Rastireitti- ja tukireitti-ikäiset sekä nuoremmat, jotka selviävät helpoista suunnistusradoista itsenäisesti
- Ryhmässä painotetaan perusliikuntataitojen opettelua ja hallintaa sekä kehitetään suunnistuksen perustaitoja (kartan luku, kartan suuntaaminen, kartan hahmottaminen, välinetekniikka)


SPORTTI-RYHMÄ on jaettu kolmeen alaryhmään iän ja taitotason sekä tavoitteellisuuden mukaan. Uuden ryhmäjaon tavoitteena on motivoida tavoitteellisesti harjoittelevia, ja toisaalta tarjota myös kiva harrastusmahdollisuus niille, jotka eivät kilpaile niin vakavasti. Kaikkia ryhmiä kannustetaan osallistumaan aktiivisesti viesteihin joukkue- ja seurahengen nostattamiseksi.

• SPORTTI WHITE ”Seikkailijat”, osa ” Valloittajia” (n. 11-13 vuotiaille)
Ryhmään kuuluvat nuoret siirtyvät Spurtti-ryhmästä ja ovat Sportissa ns tulokasryhmä, jossa vahvistetaan suunnistustaitojen opettelua sekä suoran suunnistuksen taitoa leikkimielisyyttä unohtamatta.
- suunnistustaitojen opettelu, suoran suunnistuksen taitojen vahvistaminen
- kilpailullisuutta oman innostuksen mukaan, leikkimielisyyttä unohtamatta

• SPORTTI BLUE ” Valloittajat”, osa ” Urheilijoita” (noin 13-20-vuotiaat nuoret)
Ryhmään kuuluville nuorille mahdollistetaan ympärivuotinen suunnistusharrastus hyvässä porukassa ilman menestymispaineita, mutta kilpaileminen kuitenkin mahdollistaen.
- suunnistusharrastusta aloittelevat sekä ei-kilpailulliset nuoret
- oman taitotason mukaan räätälöidyt harjoitukset osana seuran / nuorison treenejä
- mukavaa tekemistä ryhmässä
- kilpailuja oman innostuksen mukaan

• SPORTTI BLACK/MUSTA ” Urheilijat” ja ”Haastajat”(noin 13–20 -vuotiaat nuoret)
Ryhmään kuuluvat nuoret tähtäävät määrätietoisesti menestymiseen kilpasuunnistuksessa. Tärkeintä on kiinnostus lajiin sekä motivaatio itsensä kehittämiseen ja uuden oppimiseen. Ryhmään haetaan hakemuksella ja valinnat valmennusryhmään tekee valmennustiimi yksilöllisen harkinnan perusteella. Ryhmän harjoitukset ovat vaativia, ryhmäläisille tulee vastuuvalmentaja sekä ryhmän leirityksiä lisätään.
- urheilijasopimukset useimmilla, osa henkilökohtaisessa valmennuksessa
- fyysisesti vaativat, ja taidollisesti mahdollisimman vaativat harjoitukset
- aikatauluja pyritään synkronoimaan aluevalmennuksen kanssa
- aktiivinen talkoolaisuus ja seuratoimijaksi kasvaminen (nuorten treenien veto, ER-osallistuminen)
- voivat halutessaan osallistua myös Bluen harjoituksiin
- ulkopuolisia voidaan toisinaan perustelluista syistä ottaa mukaan ryhmän treeneihin
- SPORTTI BLACK-ryhmään voit hakea tällä lomakkeella

Kansallisista kisoista saa tietoa Espoon Akilleksen kisakalenterista (Käyttäjätunnuksen ja salasanan saa ohjaajilta) ja Suomen Suunnistusliiton sivuilta sekä Suunnistavan Uudenmaan sivuilta.


Nuorisotoiminnan edut ja maksut 2017

Suunnistus lajina on matalan kynnyksen laji, erityisiä varusteita ei tarvita. Olemme seurassa jo vuosia mahdollistaneet lapsille suunnistusharrastuksen edullisesti, ainoana kustannuksena on seuran jäsenmaksu. Nuorisotoimintaan osallistuvien lasten ja nuorten määrä on kasvanut tasaisesti ja olemme nousseet yhdeksi pääkaupunkiseudun isoimmista suunnistusseuroista lasten ja nuorten toiminnan osalta. Kaudella 2017 nuorisotoimintaan osallistuville lapsilla ja nuorille on jäsenmaksun lisäksi ryhmäkohtaiset toimintamaksut kattamaan kasvavia toimintakuluja. Ryhmämaksut on Tsempillä ja Spurtilla 50€, Sportti White ja Blue 80€, Sportti Black 130€.

Toimintamaksulla ja jäsenmaksulla lapsi ja nuori osallistuu säännölliseen ympärivuotiseen ryhmätoimintaan ja saa lasten ja nuorten leirimaksuihin tukea seuralta omavastuuosuudessa, seura hankkii alle 14v vakuutuksellisen Nuori Suunta-lisenssin (Yli 14 vuotiaat lunastavat lisenssin itse) sekä saa kaikki muut seuran tarjoamat jäsenedut. Toimintaryhmissä olevat lapset ja nuoret saavat Nimenhuuto-tunnukset, joilla ilmoittaudutaan harjoituksiin sekä sitä käytetään ryhmien sisäiseen viestintään. Ilman toimintaryhmään kuulumista jäsenmaksulla lapsí ja nuori voi osallistua omatoimisesti ympäri vuoden seuran yhteisesti tarjoamisiin harjoituksiin, seuran sisäisiin kilpailuihin, Espoorasteille ja korttelirasteille. Lasten ja nuorten kaikki kilpailumaksut maksetaan. Lasten- ja nuorten suunnistus- ja seura-asujen hankintaa tuetaan ja lisäksi seuralla on kierrätettäviä suunnistusasuja jonkin verran. Aloittava suunnistaja saa asun seuralta lainaan ja kasvun mukaan asua vaihdetaan isompaan. Seuralla on suunnistuksessa käytettäviä emit- leimauskortteja lainattavana lapsille ja nuorille, joten niitäkään ei aloittelevan tarvitse itse hankkia. Seuran maksujen suorittamiseen on mahdollista hakea avustusta seuran jaoston hallitukselta perheen vähävaraisuuden takia.

Leirit

Osallistumme kesäkuussa Leimaus-leirille Kuortaneelle 5-8.6.2017 sekä järjestämme itse kevätleirin Pajulahden urheiluopistolla 5-7.5.2017 ja syysleirin 30.9-1.10.2017 Nuorisoviestin ja Oravatonnin yhteydessä. Valmennusryhmillä Blue ja Black on useita valmennusleirejä kauden 2017 aikana.

Kaudella 2017 painotamme nuorten toiminnassa päiväleirejä ryhmien yhteishengen vahvistamiseksi. Päiväleirien yhteydessä opetellaan yhdessä purkamaan harjoitusten onnistumista. Tulemme hyödyntämään myös seuran maajoukkuenuoren osaamista ja esimerkkiä leireillä muille nuorille.

Kilpailut ja viestit

Nuoria kannustetaan osallistumaan alueen sarjasuunnistuksiin, alueen oravanpolkukisoihin, Aluemestaruuskisoihin, kansallisiin sekä henkilökohtaisessa valmennuksessa olevia SM-kisoihin. Nuorten maajoukkue edustajalla tavoitteena on kauden nuorten EM-kilpailut 29.06. – 02.07.2017 Slovakia, Banská Bystrica ja nuorten MM-kilpailut Tampereella 9.–16.7.2017. Osallistumme Särkäniemi-suunnistukseen toukokuussa sekä Oravatonniin 30.9. 2017. Osallistumme viesteihin kannustaen uusia lapsia ja nuoria mukaan. Nuorten Jukolaan 19.8.2017 tavoitteena on saada 4 joukkuetta v 2016 tapaan sekä sijoitustavoitteena 1 joukkueella 20 parhaan joukkoon sijoittuminen. Nuorisoviestiin 1.10.2016 tavoitteena on osallistua mahdollisimman monella joukkueella. Nuoria kannustetaan myös osallistumaan seuraviesteihin Jukolaan 17-18.6.2017, 25Mannaan 7-8.10.2017 ja Halikkoon 21.10.2017.

Talkootoiminta ja yhteisöllisyys

Espoon Akilleksen nuorisotoiminta perustuu vapaaehtoiseen talkootoimintaan. Lapset ja nuoret pyritään saamaan mahdollisimman paljon mukaan myös aikuisten harjoituksiin tekemällä lapsille ja nuorille oman taitotason mukaisia harjoituksia. Tällä lisätään seuran yhteisöllisyyttä ja seurahenkeä sekä saadaan lapsia ja nuoria sekä vanhempia mukaan seuran talkootoimintaan. Seuran aikuisia ja lasten sekä nuorten vanhempia käytetään apuna lasten- ja nuorten harjoitusten ohjaamisessa ja tekemisessä, näin saadaan tieto/taito-osaaminen kaikkien käyttöön.

Tervetuloa iloiseen joukkoomme!


Ohjaajien yhteystiedot

Teija Sahlström p. 050 442 1286 (Nuorisotoiminnan vastaava ja STARTTI-ryhmä)
Kari Ahtola p. 0400 804 495 (STARTTI-ryhmä)
Lauri Sumanen p. 050 562 1487 (TSEMPPI-ryhmä)
Minna Halinen p 050 309 4251 (TSEMPPI-ryhmä)
Kari Ahtola p. 0400 804 495 (SPURTTI-ryhmä)
Janna Koivisto p. 040 5267710 (SPURTTI-ryhmä)
Leena Pohjanvirta-Varjo p. 050 346 6371 (SPORTTI-ryhmä) 
John Hoffström p. 040 671 6010(SPORTTI-ryhmä)
Janne Kuusivaara p. 040 557 4084 (SPORTTI-ryhmä) 
Sauli Takkinen p. 040 5262001 (SPORTTI-ryhmä)

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@espoonakilles.fi. Korvaa ä- ja ö-kirjaimet nimissä a ja o kirjaimilla. Kaikki ohjaajat tavoitat kerralla osoitteesta ohjaajat (at) espoonakilles.fi.


Lisämateriaalia: Vanhempainillassa vuonna 2015 läpikäyty diasarja sekä Huippuaikuisen valmennusvideo, joka jokaisen vanhemman kannattaa katsoa.

Tunnelmia menneistä voi katsella mm. näistä linkeistä: Leimaus-leiri Rovaniemellä 2014, Leimaus-leiri Savonlinnassa 2015, Särkänniemisuunnistus, oma leiri Ikaalisissa 2013, testijuoksut, Sarjasuunnistus Vanttilassa 2014 ja Alueen oravapolkuviesti Sepänkylässä 2015.


Suunnistuslisenssi, Nuori Suunta - kortti ja vakuutus

Seura maksaa 14-vuotiaille ja sitä nuoremmille lisenssin, jos vanhemmat niin haluavat. Lisenssi sisältää Nuori Suunta - kortin, suunnistuslisenssin sekä vakuutuksen (yht. 12€). Lisätietoa lisenssistä. Lisenssi kannattaa ottaa, jos lapsesi osallistuu aktiivisesti esim. suunnistuskoulun toimintaan ja seuran harjoituksiin. Kansallisiin suunnistuskisoihin osallistuvalla on oltava suunnistuslisenssi. Jos lapsellanne on oma tapaturmavakuutus, tarkistakaa kattaako se urheiluseuran harjoitukset. Jos ei, kannattaa vakuutuksellinen lisenssi ottaa. Ilmoittakaa, jos haluatte jatkaa lisenssiä tai haluatte sen vuonna 2016. Huom! Jos haluat vakuutuksellisen lisenssin lapsellesi, ilmoita koko sosiaaliturvatunnus Teijalle. HUOM!! Seuran yli 14 vuotiaat nuoret lunastavat itse lisenssinsä IRMA:sta. Lisätietoja Teija Sahlström 050-4421286 teija.sahlstrom@espoonakilles.

Seuralla on lasten kierrätettäviä suunnistusasuja

Seuralla on kierrätettäviä lasten suunnistusasuja. Osa on kierrossa, osa on meillä. Jos lapsesi asu on mennyt pieneksi tai lapsi ei tarvitse enää asua, palauta asu, ja ilmoita tarvittaessa isomman puvun koko. Pukuun kuuluvat suunnistushousut ja pitkähihainen suunnistuspaita. Jos lapsellasi ei ole asua ja hän haluaa sellaisen, ilmoittele. Näin osaamme tilata uusia asuja tarpeen mukaan. Ne suunnistustarvikkeet, joita et enää tarvitse (esim. pieneksi jääneet suunnistuskengät tai seura-asu), voit laittaa KIRPPUTORILLE muiden saataville: KIRPPUTORI.