Nuorten ja lasten toiminta

 

 

 

 

Tähtiseura

Espoon Akilleksen suunnistajien nuorisotoiminta sai Tähtiseuratunnuksen (entinen Sinettiseuratunnus) vuonna 2016. Tähtiseuratunnus viestii siitä, että seura luo lapsille ja nuorille turvallisen, kehittävän ja innostavan ympäristön harrastaa ja urheilla. Seura täyttää seuran johtamisen ja lasten urheilun laatutekijät, ja on osa suurempaa seuraverkostoa, joka kehittyy yhdessä ja oppii toisiltaan hyviä käytäntöjä. Tähtiseurassa jokainen saa urheilla omalla tavallaan hyvässä seurassa!

 

Espoon Akilleksen nuorisotoiminta

Espoon Akilleksella on lapsille ja nuorille oma HIPSU-suunnistuskoulu, joka toimii kolmessa eri tasoryhmässä TSEMPPI, SPURTTI JA SPORTTI sekä lisäksi aloittelijoille STARTTI-ryhmä. Tavoitteena on tarjota lapsille urheilijanpolku, jossa toimintaan tuleva suunnistajan alku voi luontevasti edetä iän ja taidon karttuessa ryhmästä toiseen, tarvittaessa aina lajin huipulle saakka. Espoon Akilleksen nuorisotoiminnan pelisäännöt.

 

Tavoitteena on tarjota mielekkäitä kokemuksia suunnistuksen parissa huolimatta siitä, onko nuoren urheilijan tavoitteena joidenkin vuosien suunnistusharrastuskokeilu tai elinikäinen harrastaminen. Pyrimme tarjoamaan myös hyvät harjoitusmahdollisuudet tosissaan treenaaville suunnistajille. Tavoitteena on saada lapsi hyvän harrastuksen pariin, jossa hän viihtyy. Harjoitukset pidetään eri puolilla Espoota. Ryhmiin ilmoittaudutaan ottamalla yhteyttä nuorisotoiminnan vastaavaan 

 teija.sahlstrom@espoonakilles.fi p. 050 359 8865 tai ryhmien ohjaajille.

Tähtimerkki on osoitus modernista, ketterästä ja inhimillisestä toimintatavasta, joka sopii kaikille liikkujille. Se vastaa erilaisten liikkujien tarpeisiin, mutta myös kehittyy heidän mukanaan.

Lapsille, perheille ja koulujen omatoimiliikuntaan on tarjolla - näinä poikkeusaikoina - useita kiintorastistoja sekä harjoituksia Espoon lähialueella.

Ryhmät 2020

 

Suunnistuskoulu STARTTI ja PERHESUUNNISTUSKOULU

 

Suunnistuskoulu STARTTI ja PERHESUUNNISTUSKOULU järjestetään koronan aiheuttamien toimintarajoitusten vuoksi poikkeuksellisesti  toukokuussa ryhmäopetuksen sijaan yksityisopetuksena max 1-2 perhettä kerrallaan.  Harjoituskertoja on kolme ja paikka vaihtelee sijaiten kuitenkin Espoossa. Harjoitusajat ja -paikat sovitaan ilmoittautuneiden kanssa erikseen. Suunnistusopetus voidaan järjestää myös etänä liitettynä omatoimiseen harjoitteluun. Kesäkuussa uudet suunistajat voivat liittyä lasten ja nuorten toimintaryhmiin. Ota yhteyttä nuorisotoiminnan vastaavaan teija.sahlstrom@espoonakilles.fi tai puhelimitse 050-3598865.

Syksyllä elo-syyskuussa pyrimme järjestämään suunnistuskoulut normaalisti ryhmäopetuksena. Voit ilmoittautua jo nyt syksyn suunnistuskouluihin.

STARTTI-ryhmä, joka on tarkoitettu aloitteleville lapsille ja nuorille. Alle seitsemänvuotiaat lapset osallistuvat ryhmän toimintaan oman aikuisen seurassa. STARTTI-kurssilla perehdytään suunnistuksen alkeisiin sekä tutustutaan suunnistukseen harrastuksena. Ryhmätoiminnan käynnistyttyä kesäkuussa, STARTTI toteutetaan siten, että lapsi/nuori osallistuu kolmen kerran ajan oman ikäisten lasten ja nuorten suunnistusryhmään ohjatusti. Kurssin hinta on 30 €/lapsi tai nuori. Summan voi vähentää toimintamaksusta, jos lapsi haluaa jatkaa harrastusta ryhmässä. Läpikäytäviä teemoja ovat mm. karttamerkit, kartan suuntaaminen sekä reitinvalinta. Ilmoittaudu kevään ja syksyn 2020 STARTTI-kurssiin tästä linkistä.

PERHESUUNNISTUSKOULUUN voi osallistua koko perhe. Kurssin hinta on 40 €/perhe. Ilmoittaudu kevään ja syksyn Perhesuunnistuskouluun tästä  linkistä. Kurssilla opetellaan suunnistuksen perusasiat ja kurssin jälkeen perhe voi harrastaa suunnistusta seurassa tai omatoimisesti esimerkiksi käymällä kuntosuunnistustapahtumissa tai lapsi voi liittyä lasten ja nuorten suunnistusryhmiin. 

TSEMPPI ” Löytöretkeilijät” (alle 9-vuotiaat ja aloittelijat) 

 Suunnistuskoulu Startista siirtyvät aloittelijat ja rastireittiä suunnistavat.

 • Suunnistusta aloittelevan lapsen harrastuksessa tärkeintä ilo ja innostus, perusliikuntataitojen opettelu ja suunnistuksen alkeet; opettelee karttamerkit, ymmärtää kartan ja maaston yhteyden"

 

Tsemppi-ryhmän harjoitukset ja tapahtuvat löytyvät Spurtit-ryhmän alta Nimenhuuto-kalenterista. Harjoitukset ovat molemmille ryhmille samoihin aikoihin ja samoissa paikoissa.

SPURTTI ” Seikkailijat” (10-12 vuotiaat sekä nuoremmat) 
Rastireitti- ja tukireitti-ikäiset sekä nuoremmat, jotka selviävät helpoista suunnistusradoista itsenäisesti

 • Ryhmässä painotetaan perusliikuntataitojen opettelua ja hallintaa sekä kehitetään suunnistuksen perustaitoja (kartan luku, kartan suuntaaminen, kartan hahmottaminen, välinetekniikka)

SPORTTI-RYHMÄ on jaettu neljään alaryhmään iän ja taitotason sekä tavoitteellisuuden mukaan. Uuden ryhmäjaon tavoitteena on motivoida tavoitteellisesti harjoittelevia, ja toisaalta tarjota myös kiva harrastusmahdollisuus niille, jotka eivät kilpaile niin vakavasti. Kaikkia ryhmiä kannustetaan osallistumaan aktiivisesti viesteihin joukkue- ja seurahengen nostattamiseksi.

 1. SPORTTI WHITE ”Seikkailijat”, osa ” Valloittajia” (n. 11-13 vuotiaille) 

Ryhmään kuuluvat nuoret siirtyvät Spurtti-ryhmästä ja ovat Sportissa ns tulokasryhmä, jossa vahvistetaan suunnistustaitojen opettelua sekä suoran suunnistuksen taitoa leikkimielisyyttä unohtamatta.

 • suunnistustaitojen opettelu, suoran suunnistuksen taitojen vahvistaminen 

 • kilpailullisuutta oman innostuksen mukaan, leikkimielisyyttä unohtamatta 

  2. SPORTTI BLUE ” Valloittajat”, osa ” Urheilijoita” (noin 13-20-vuotiaat nuoret) 

Ryhmään kuuluville nuorille mahdollistetaan ympärivuotinen suunnistusharrastus hyvässä porukassa ilman menestymispaineita, mutta kilpaileminen kuitenkin mahdollistaen.

 • suunnistusharrastusta aloittelevat sekä ei-kilpailulliset nuoret 

 • oman taitotason mukaan räätälöidyt harjoitukset osana seuran / nuorison treenejä 

 • mukavaa tekemistä ryhmässä 

 • kilpailuja oman innostuksen mukaan 

 

3. SPORTTI BLACK/MUSTA ” Urheilijat” ja ”Haastajat”(noin 13–20 -vuotiaat nuoret) 
Ryhmään kuuluvat nuoret tähtäävät määrätietoisesti menestymiseen kilpasuunnistuksessa. Tärkeintä on kiinnostus lajiin sekä motivaatio itsensä kehittämiseen ja uuden oppimiseen. Ryhmään haetaan hakemuksella ja valinnat valmennusryhmään tekee valmennustiimi yksilöllisen harkinnan perusteella. Ryhmän harjoitukset ovat vaativia, ryhmäläisille tulee vastuuvalmentaja sekä ryhmän leirityksiä lisätään.

 • urheilijasopimukset useimmilla, osa henkilökohtaisessa valmennuksessa 

 • fyysisesti vaativat, ja taidollisesti mahdollisimman vaativat harjoitukset 

 • aikatauluja pyritään synkronoimaan aluevalmennuksen kanssa 

 • aktiivinen talkoolaisuus ja seuratoimijaksi kasvaminen (nuorten treenien veto, ER-osallistuminen) 

 • voivat halutessaan osallistua myös Bluen harjoituksiin 

 • ulkopuolisia voidaan toisinaan perustelluista syistä ottaa mukaan ryhmän treeneihin

 • SPORTTI BLACK-ryhmään voit hakea tällä lomakkeella

Kansallisista kisoista saa tietoa Espoon Akilleksen kisakalenterista (Käyttäjätunnuksen ja salasanan saa ohjaajilta) ja Suomen Suunnistusliiton sivuilta sekä Suunnistavan Uudenmaan sivuilta.

 

  4. SPORTTI RED ” Sprinttisuunnistajat”  

Kyseessä on uusi ryhmä, joka keskittyy sprinttisuunnistukseen. Ryhmän toiminta alkaa 2019. Lisätietoja SporttiRED-nettisivuilta.

Nuorisotoiminnan edut ja maksut 2020

 

Suunnistus lajina on matalan kynnyksen laji, erityisiä varusteita ei tarvita. Olemme seurassa jo vuosia mahdollistaneet lapsille suunnistusharrastuksen edullisesti, ainoana kustannuksena on seuran jäsenmaksu. Nuorisotoimintaan osallistuvien lasten ja nuorten määrä on kasvanut tasaisesti ja olemme nousseet yhdeksi pääkaupunkiseudun isoimmista suunnistusseuroista lasten ja nuorten toiminnan osalta. Nuorisotoimintaan osallistuville lapsilla ja nuorille on jäsenmaksun lisäksi ryhmäkohtaiset toimintamaksut kattamaan kasvavia toimintakuluja. Ryhmämaksut on Tsempillä ja Spurtilla 50€, Sportilla (White ja Blue) 80€, Sportti Black:lla 130€.

Toimintamaksulla ja jäsenmaksulla lapsi ja nuori osallistuu säännölliseen ympärivuotiseen ryhmätoimintaan ja saa lasten ja nuorten leirimaksuihin tukea seuralta omavastuuosuudessa, seura hankkii alle 14v vakuutuksellisen Nuori Suunta-lisenssin (Yli 14 vuotiaat lunastavat lisenssin itse) sekä saa kaikki muut seuran tarjoamat jäsenedut. Toimintaryhmissä olevat lapset ja nuoret saavat Nimenhuuto-tunnukset, joilla ilmoittaudutaan harjoituksiin sekä sitä käytetään ryhmien sisäiseen viestintään. Ilman toimintaryhmään kuulumista jäsenmaksulla lapsí ja nuori voi osallistua omatoimisesti ympäri vuoden seuran yhteisesti tarjoamisiin harjoituksiin, seuran sisäisiin kilpailuihin, Espoorasteille ja korttelirasteille. Lasten ja nuorten kaikki kilpailumaksut maksetaan. Lasten- ja nuorten suunnistus- ja seura-asujen hankintaa tuetaan ja lisäksi seuralla on kierrätettäviä suunnistusasuja jonkin verran. Aloittava suunnistaja saa asun seuralta lainaan ja kasvun mukaan asua vaihdetaan isompaan. Seuralla on suunnistuksessa käytettäviä emit- leimauskortteja lainattavana lapsille ja nuorille, joten niitäkään ei aloittelevan tarvitse itse hankkia. Seuran maksujen suorittamiseen on mahdollista hakea avustusta seuran jaoston hallitukselta perheen vähävaraisuuden takia.

Leirit

Osallistumme kesäkuussa Leimaus-leirille  sekä järjestämme itse kevätleirin ja syysleirin Nuorisoviestin  ja Oravatonnin yhteydessä . Valmennusryhmillä Blue ja Black on useita valmennusleirejä kauden 2020 aikana.

 

Kilpailut ja viestit

Nuoria kannustetaan osallistumaan alueen sarjasuunnistuksiin, alueen oravapolkukisoihin, aluemestaruuskisoihin, kansallisiin sekä henkilökohtaisessa valmennuksessa olevia SM-kisoihin. Osallistumme Särkäniemi-suunnistukseen  sekä Oravatonniin. Osallistumme viesteihin kannustaen uusia lapsia ja nuoria mukaan. Nuorten Jukolaan tavoitteena on saada 4 joukkuetta sekä sijoitustavoitteena ykkösjoukkueella 20 parhaan joukkoon sijoittuminen. Nuorisoviestiin tavoitteena on osallistua mahdollisimman monella joukkueella. Nuoria kannustetaan myös osallistumaan seuraviesteihin Jukolaan.

 

Talkootoiminta ja yhteisöllisyys

Espoon Akilleksen nuorisotoiminta perustuu vapaaehtoiseen talkootoimintaan. Lapset ja nuoret pyritään saamaan mahdollisimman paljon mukaan myös aikuisten harjoituksiin tekemällä lapsille ja nuorille oman taitotason mukaisia harjoituksia. Tällä lisätään seuran yhteisöllisyyttä ja seurahenkeä sekä saadaan lapsia ja nuoria sekä vanhempia mukaan seuran talkootoimintaan. Seuran aikuisia ja lasten sekä nuorten vanhempia käytetään apuna lasten- ja nuorten harjoitusten ohjaamisessa ja tekemisessä, näin saadaan tieto/taito-osaaminen kaikkien käyttöön.

Tervetuloa iloiseen joukkoomme!

 

Ohjaajien yhteystiedot

Lisämateriaalia: Vanhempainillassa läpikäyty diasarja sekä Huippuaikuisen valmennusvideo, joka jokaisen vanhemman kannattaa katsoa.

Suunnistuslisenssi, Nuori Suunta - kortti ja vakuutus

Seura maksaa 14-vuotiaille ja sitä nuoremmille lisenssin, jos vanhemmat niin haluavat. Lisenssi sisältää myös vakuutuksen. Lisätietoa lisenssistä. Lisenssi kannattaa ottaa, jos lapsesi osallistuu aktiivisesti esim. suunnistuskoulun toimintaan ja seuran harjoituksiin. Kansallisiin suunnistuskisoihin osallistuvalla on oltava suunnistuslisenssi. Jos lapsellanne on oma tapaturmavakuutus, tarkistakaa kattaako se urheiluseuran harjoitukset. Jos ei, kannattaa vakuutuksellinen lisenssi ottaa. Ilmoittakaa, jos haluatte jatkaa lisenssiä tai haluatte sen vuonna 2020 Huom! Jos haluat vakuutuksellisen lisenssin lapsellesi, ilmoita koko sosiaaliturvatunnus Teijalle. HUOM! Seuran yli 14-vuotiaat nuoret lunastavat itse lisenssinsä Suomisport–palvelusta Lisätietoja Teija Sahlström 050-3598865  teija.sahlstrom@espoonakilles.fi.

Seuralla on lasten kierrätettäviä suunnistusasuja

Seuralla on kierrätettäviä lasten suunnistusasuja. Osa on kierrossa, osa on meillä. Jos lapsesi asu on mennyt pieneksi tai lapsi ei tarvitse enää asua, palauta asu, ja ilmoita tarvittaessa isomman puvun koko. Pukuun kuuluvat suunnistushousut ja pitkähihainen suunnistuspaita. Jos lapsellasi ei ole asua ja hän haluaa sellaisen, ilmoittele. Näin osaamme tilata uusia asuja tarpeen mukaan. Ne suunnistustarvikkeet, joita et enää tarvitse (esim. pieneksi jääneet suunnistuskengät tai seura-asu), voit laittaa KIRPPUTORILLE muiden saataville: KIRPPUTORI.

©Espoon Akilles 2018

©Espoon Akilles 2018

 • googlekuvat
 • Blogger
 • Facebook Social Icon
 • Twitter @EspoonAkilles
 • Instagram @EspoonAkilles
 • Flickr kuvapalvelu
 • Akilleksen maja