top of page

Lasten ja nuorten suunnistustoiminta

Espoon Akilleksella on lapsille ja nuorille kolme ympärivuotista toimintaryhmää: TSEMPPI, SPURTTI JA SPORTTI. Lisäksi keväisin ja syksyisin kolmen kerran Hippo-suunnistuskoulu ja perhesuunnistuskoulu. Tarjoemme lapsille urheilijanpolun, jossa toimintaan tuleva suunnistajan alku voi luontevasti edetä iän ja taidon karttuessa ryhmästä toiseen, tarvittaessa aina lajin huipulle saakka. 

 

Tavoitteena on tarjota mielekkäitä kokemuksia suunnistuksen parissa huolimatta siitä, onko nuoren urheilijan tavoitteena joidenkin vuosien suunnistusharrastuskokeilu tai elinikäinen harrastaminen. Pyrimme tarjoamaan myös hyvät harjoitusmahdollisuudet tosissaan treenaaville suunnistajille. Tavoitteena on saada lapsi hyvän harrastuksen pariin, jossa hän viihtyy.

 

Harjoitukset pidetään torstaisin eri puolilla Espoota.

nuorisotoiminta.jpeg
Hippo-perheseikkailu 4.4.2024

Hippo-perheseikkailu on 4-8 -vuotiaille suunnattu tapahtuma, jossa pääsee tutustumaan suunnistukseen lajina, sekä Espoon Akillekseen suunnistusseurana. Tapahtuma on maksuton.

Koska? Torstaina 4.4. klo 17.30-19.30

Missä? Mattlidenin koulun kentällä

Mitä? Suunnistuksellisia toimintapisteitä ja seuran esittelyä

Kenelle? Suunnistustuksesta kiinnostuneille perheille

2024_HIPPO_taittopohja_150x180_pysty_PS-1024x907.png

Hippo-suunnistuskoulu

Hippo-suunnistuskoulu on tarkoitettu aloitteleville lapsille ja nuorille. Alle kouluikäiset lapset osallistuvat kurssille oman aikuisen seurassa. Hippo-suunnistuskoulussa perehdytään suunnistuksen alkeisiin sekä tutustutaan suunnistukseen harrastuksena. Hippo-suunnistuskoulu järjestetään kolmen kerran kokonaisuutena kerran keväällä ja kerran syksyllä. Läpikäytäviä teemoja ovat mm. karttamerkit, kartan suuntaaminen sekä reitinvalinta. Suunnistuskoulun jälkeen lapsi tai nuori voi jatkaa sopivassa toimintaryhmässä ympärivuotisesti. Kurssin hinta on 40 euroa ja se sisältää suunnistuskoulumateriaalit, opetuksen ja kartat.

Perhesuunnistuskoulu

Perhesuunnistuskouluun voi osallistua koko perhe. Suunnistuskoulussa opetellaan suunnistuksen perusasiat ja sen jälkeen perhe voi harrastaa suunnistusta seurassa tai omatoimisesti esimerkiksi käymällä kuntosuunnistustapahtumissa tai lapsi voi liittyä lasten ja nuorten toimintaryhmiin. Kurssin hinta on 60 euroa ja se sisältää suunnistuskoulumateriaalit, opetuksen ja kartat koko perheelle.

Hippo- ja perhesuunnistuskoulut, kevät 2024:

Torstai 11.4. klo 18-19.30 Espoo - Saunalahden koulu

Torstai 18.4. klo 18-19.30 Espoo - Akilleksen maja (Puolarmaari)

Torstai 25.4. klo 18-19.30 Espoo - Palolampi (Kauklahti)

Ilmoittautuminen:

Hippo-suunnistuskouluun pääset tästä.

Perhesuunnistuskouluun ilmoittaudut tästä.

Nuorisotoiminnan ryhmät

TSEMPPI

alle 9-vuotiaat ja aloittelijat

Suunnistuskoulusta siirtyvät aloittelijat ja rastireittiä suunnistavat muodostavat Tsemppi-ryhmän, jossa harjoitellaan suunnistuksen alkeita yhdessä tuttujen ohjaajien kanssa.

 

Suunnistusta aloittelevan lapsen harrastuksessa tärkeintä ilo ja innostus, perusliikuntataitojen opettelu ja suunnistuksen alkeet; opettelee karttamerkit, ymmärtää kartan ja maaston yhteyden.

SPURTTI

10-12 vuotiaat sekä nuoremmat

Rastireitti- ja tukireitti-ikäiset, jotka selviävät helpoista suunnistusradoista itsenäisesti. Ryhmässä painotetaan perusliikuntataitojen opettelua ja hallintaa sekä kehitetään suunnistuksen perustaitoja.

 

Kartan luku, kartan suuntaaminen, kartan hahmottaminen ja välinetekniikka kehittyvät.

SPORTTI-RYHMÄ on jaettu kolmeen alaryhmään iän ja taitotason sekä tavoitteellisuuden mukaan. Ryhmäjaon tavoitteena on motivoida tavoitteellisesti harjoittelevia, ja toisaalta tarjota myös kiva harrastusmahdollisuus niille, jotka eivät kilpaile niin vakavasti. Kaikkia ryhmiä kannustetaan osallistumaan aktiivisesti viesteihin joukkue- ja seurahengen nostattamiseksi.

SPORTTI WHITE

11-13 vuotiaille

Ryhmään kuuluvat nuoret siirtyvät Spurtti-ryhmästä ja ovat Sportissa niin sanottu tulokasryhmä, jossa vahvistetaan suunnistustaitojen opettelua sekä suoran suunnistuksen taitoa leikkimielisyyttä unohtamatta.

Ryhmäläisiä kannustetaan tutustumaan kilpailuihin ja viesteihin omien tavoitteiden ja mielenkiinnon mukaan.

Yksilöllinen ohjaaminen mahdollistaa kehittymisen lähtötasosta riippumatta.

 SPORTTI BLUE

13-20-vuotiaat nuoret

Ryhmään kuuluville nuorille mahdollistetaan ympärivuotinen suunnistusharrastus hyvässä porukassa ilman menestymispaineita, mutta kilpaileminen kuitenkin mahdollistaen.

 

Ryhmä sopii suunnistusharrastusta aloitteleville sekä ei-kilpailullisesti harrastaville nuorille.

 

Oman taitotason mukaan räätälöidyt harjoitukset osana seuran / nuorison treenejä mahdollistavat kivan tekemisen hyvässä seurassa.

 

SPORTTI BLACK

13-20-vuotiaat nuoret


Ryhmään kuuluvat nuoret tähtäävät määrätietoisesti menestymiseen kilpasuunnistuksessa. Tärkeintä on kiinnostus lajiin sekä motivaatio itsensä kehittämiseen ja uuden oppimiseen. 

 

Ryhmän harjoitukset ovat fyysisesti ja taidollisesti mahdollisimman vaativia. Ryhmäläisillä on oma vastuuvalmentaja sekä omia leirejä ja treenejä.

 

Useimmilla blackeillä on urheilija-sopimukset ja he ovat henkilökohtaisessa valmennuksessa. Aktiivinen talkoolaisuus ja seuratoimijaksi kasvaminen on osa toimintaa.

Toimintakausi 2024

 

Kaikki toimintaryhmät treenaavat torstaisin eri puolilla Espoota klo 18-19.30. Tarkemmat tiedot treeneistä löydät Suomisportista. 

Kevään 2024 treenikalenteri

Tammi-maaliskuu treenataan Kuitinmäen koululla.

Ulkotreenit alkavat huhtikuun alussa (4.4.)


Lisäksi tarjoamme mahdollisuuden osallistua Espoorasteille, korttelirasteille sekä Akilleksen järjestämiin SprinttiCupeihin maksutta.

Yli 12-vuotiaiden treenitarjontaan kuuluu myös perjantain juoksutekniikkatreenit, sekä keskiviikon polkujuoksuharjoitukset.

Suunnistusryhmiin pääset ilmoittautumaan alla olevista linkeistä:

Tsemppi ja Spurtti -ryhmien ilmoittautuminen
Sportti White -ryhmän ilmoittautuminen

Sportti Blue -ryhmän ilmoittautuminen

Haku Sportti Black -ryhmään (Avoinna seuraavan kerran syksyllä 2024)

SPORTTI BLACK-ryhmään voit hakea kerran vuodessa loka-marraskuussa (kysy valmennusryhmältä, jos olet kiinnostunut liittymään ryhmään kesken kauden: valmennus@espoonakilles.fi)

 

Jos sinulla on kysyttävää tai haluat keskustella siitä, mikä on oikea ryhmä, ota yhteyttä nuorisotoiminnan vastaavaan milla.wall@espoonakilles.fi / 0408431050.

Nuorisotoiminnan edut ja maksut 2024

 

Suunnistus lajina on matalan kynnyksen laji, erityisiä varusteita ei tarvita. Nuorisotoimintaan osallistuvien lasten ja nuorten määrä on kasvanut tasaisesti ja olemme nousseet yhdeksi pääkaupunkiseudun isoimmista suunnistusseuroista lasten ja nuorten toiminnan osalta. Nuorisotoimintaan osallistuville lapsilla ja nuorille on jäsenmaksun lisäksi ryhmäkohtaiset toimintamaksut, jotka takaavat osaavat ohjaajat, laadukkaat treenit ja monipuolisen toiminnan. Ryhmämaksut on Tsempillä ja Spurtilla 60€, Sportti-ryhmillä 100€.

Toimintamaksulla ja jäsenmaksulla lapsi ja nuori

- osallistuu säännölliseen ympärivuotiseen ryhmätoimintaan

- saa tukea leirimaksuihin

- saa alle 14-vuotiaiden Nuori Suunta-lisenssin (Yli 14-vuotiaat lunastavat lisenssin itse)

- saa kaikki muut seuran tarjoamat jäsenedut

 

Pelkällä jäsenmaksulla lapsi ja nuori

- voi osallistua omatoimisesti ympäri vuoden seuran yhteisesti tarjoamiin harjoituksiin

- saa osallistua seuran sisäisiin kilpailuihin, Espoorasteille ja korttelirasteille ilmaiseksi

- saa osallistua kaikkiin lasten ja nuorten kilpailuihin ilmaiseksi

Lasten- ja nuorten suunnistus- ja seura-asujen hankintaa tuetaan ja lisäksi seuralla on kierrätettäviä suunnistusasuja jonkin verran. Aloittava suunnistaja saa asun seuralta lainaan ja kasvun mukaan asua vaihdetaan isompaan. Seuralla on suunnistuksessa käytettäviä emit-leimauskortteja lainattavana lapsille ja nuorille, joten niitäkään ei aloittelevan tarvitse itse hankkia. Seuran maksujen suorittamiseen on mahdollista hakea avustusta seuran jaoston hallitukselta perheen vähävaraisuuden takia.

SuomiSport

Toimintaryhmiin ilmoittaudutaan SuomiSport-palvelussa. Ryhmien sisäinen viestintä tapahtuu SuomiSportin kautta, joten suosittelemme kaikkien lataavan SuomiSport-sovelluksen puhelimeen. SuomiSportissa on näkyvissä myös harjoituskalenteri, josta voit helpost tarkistaa ajankohtaisen tiedon treenien sijainnista ja ajankohdasta. Myös muut koko ryhmää koskevat olennaiset tapahtumat lisätään SuomiSportin kalenteriin. Treeneihin ja tapahtumiin ilmoittaudutaan SuomiSportissa. Tämä on tärkeää, jotta osaamme arvioida karttojen ja ohjaajien tarpeen.

Leirit

Osallistumme kesäkuussa Leimaus-leirille, sekä järjestämme itse koko seuran kevätleirin. Lisäksi Sport-ryhmät lähtevät maaliskuussa Ahvenanmaalle leireilemään. Valmennusryhmillä Blue ja Black on useita valmennusleirejä kauden 2023 aikana.

 

Kilpailut ja viestit

Nuoria kannustetaan osallistumaan alueen kompassikilpailuihin, aluemestaruuskisoihin, kansallisiin sekä valmennusryhmässä olevia SM-kisoihin. Osallistumme Särkänniemisuunnistukseen sekä Oravatonniin. Osallistumme viesteihin kannustaen uusia lapsia ja nuoria mukaan. Nuorten Jukolaan tavoitteena on saada 4 joukkuetta sekä sijoitustavoitteena ykkösjoukkueella 20 parhaan joukkoon sijoittuminen. Nuorisoviestiin tavoitteena on osallistua mahdollisimman monella joukkueella. Nuoria kannustetaan myös osallistumaan seuraviesteihin, kuten Jukolaan ja Halikkoviestiin.

 

Talkootoiminta ja yhteisöllisyys

Espoon Akilleksen nuorisotoiminta perustuu vapaaehtoiseen talkootoimintaan. Lapset ja nuoret pyritään saamaan mahdollisimman paljon mukaan myös aikuisten harjoituksiin tekemällä lapsille ja nuorille oman taitotason mukaisia harjoituksia. Tällä lisätään seuran yhteisöllisyyttä ja seurahenkeä sekä saadaan lapsia ja nuoria sekä vanhempia mukaan seuran talkootoimintaan. Seuran aikuisia ja lasten sekä nuorten vanhempia käytetään apuna lasten- ja nuorten harjoitusten ohjaamisessa ja tekemisessä, näin saadaan tieto/taito-osaaminen kaikkien käyttöön.

Tervetuloa iloiseen joukkoomme!

 

Ohjaajien yhteystiedot

Lisämateriaalia: Vanhempainillassa läpikäyty diasarja sekä Huippuaikuisen valmennusvideo, joka jokaisen vanhemman kannattaa katsoa.

Suunnistuslisenssi

Seura hankkii 14-vuotiaille ja sitä nuoremmille lisenssin automaattisesti. Lisenssin lisäpalveluna myydään vakuutusta, jonka hankkiminen on perheen vastuulla. Lisätietoa lisenssistä

HUOM! Seuran yli 14-vuotiaat nuoret lunastavat itse lisenssinsä Suomisport–palvelusta.

bottom of page