top of page

Mikä on lisenssi ja milloin tarvitsen sellaisen?

Suunnistajien lisenssi on kilpailulupa, joka tulee olla lunastettuna, jos haluaa osallistua kansallisiin kisoihin ja SM-kilpailuihin. 

 

Kilpailulisenssi lunastetaan kalenterivuodeksi kerrallaan. Lisäksi on mahdollista ostaa kertalisenssi, joka kattaa yhden yksipäiväisen ja -osaisen henkilökohtaisen kilpailun. Vuoden 2023 lisenssien hinnat:

 • Aikuisten kilpailulisenssi, 19-vuotias tai vanhempi, 44 €

 • 15-18-vuotiaan kilpailulisenssi, 20 €

 • 12-14-vuotiaan kilpailulisenssi, 10 €

 • 11-vuotiaan ja nuoremman kilpailulisenssi, 10 €

 • Kertalisenssi 19-vuotias tai vanhempi, 16 €

 • Kertalisenssi 15-18-vuotias, 7 €

 • Kertalisenssi 14-vuotias ja nuorempi, 4 €

Lisenssin hankkimiseksi ei ole mitään taitokriteerejä tai vaatimuksia. Eri-ikäiset ja taitotason omaavat voivat osallistua suunnistuskilpailuihin. Riittää, että haluat osallistua kansalliseen suunnistuskilpailuun ja olet jonkun suomalaisen suunnistusseuran jäsen.

 

Suunnistusliitto hallinnoi kilpailulisenssejä ja lisenssin hankkinut tekee hankinnan yhteydessä lisenssisopimuksen Suunnistusliiton kanssa.

 

Miten sitten tiedän, tarvitsenko lisenssiä vai en? 

 

Kaikkiin kansallisiin kisoihin ja SM-kilpailuihin tarvitaan lisenssi. Kilpailun kilpailukutsussa kerrotaan, onko kyseessä kansallinen suunnistuskilpailu.

 

Esimerkiksi näihin kisoihin ja tapahtumiin voit osallistua ilman lisenssiä: seuran omat kisat, AM-kilpailut (aluemestaruus), Jukolan ja Venlojen viestit ja Raatojuoksu. Jos osallistut esimerkiksi Kainuun Rastiviikoille, Fin5-suunnistusviikolle, EspooSprintti -kisaan tai muihin kansallisiksi määritettyihin kilpailuihin, kilpailuun ilmoittautuessa vaaditaan jo lunastettu lisenssi. 

 

Miten hankin lisenssin?

 

Lisenssin hankkimisessa on muutama vaihe. Prosessi vaatii hieman kärsivällisyyttä.

Lisenssi hankitaan Suomisport-palvelussa, joka on Olympiakomitean toteuttama suomalaisen urheilun yhteinen palvelu. Homma etenee pääpiirteissään näin:

 1. Mene Suomisportin sivuille ja Kirjaudu-kohtaan.

 2. Tilaa kertakäyttöinen koodi sivustolle kirjautumista varten. 

 3. Saat kertakäyttöisen koodin sähköpostiisi. Kirjaudu koodilla Suomisport-palveluun. 

 4. Jos et ole ostanut aikaisemmin lisenssiä, luo ensin oma profiili kohdasta Luo tili.

 5. Hanki lisenssi, joko vakuutuksella tai ilman. Voit ottaa samalla vakuutuksen suunnistusharjoituksissa ja –kilpailuissa sattuneiden tapaturmien varalle melko edullisesti. Huomaathan, että alaikäisen lapsen lisenssi hankitaan huoltajan profiilin kautta. 

 6. Lisenssin maksamisen jälkeen saat henkilökohtainen sportti-id -numeron. Laita numero talteen.

 7. Saat erikseen lisenssinumeron, joka kannattaa myös tallentaa itselle.

Tutustu Suunnistusliiton sivuilla yksityiskohtaiseen ohjeistukseen lisenssin ostamisesta.  


 

Jotta voit ilmoittautua kilpailuihin, luo vielä oma profiili IRMAan

Nyt, kun sinulla on lisenssi, voit ilmoittautua kansallisiin ja SM-kisoihin kilpailuilmoittautumissivustolla, tuttavallisemmin IRMAssa. Tässä kohtaa on luvassa vain pari pientä askelta. 

 1. Rekisteröidy IRMAn käyttäjäksi. IRMAssa käyttäjätunnus on lisenssinumerosi.

 2. Lisää omiin käyttäjätietoihisi (Käyttäjä - Omat tiedot - Muokkaa käyttäjää) Suomisport-palvelusta lisenssin oston yhteydessä saamasi sportti-ID ja päivitä muut yhteystietosi.

Kertauksena

 

Suomisport-palvelussa hankitaan ja maksetaan lisenssi. IRMA-palveluun siirretään lisenssinumero ja Sportti-ID-tunnus. IRMAsta löytyy kisakalenteri ja sen kautta ilmoittaudutaan sitten lisenssin hankinnan jälkeen kisoihin. Vaiheita on siis muutama, mutta älä lannistu. Seuraavana vuonna lisenssin hankkiminen on jo paljon helpompaa.

Ja sitten olet valmis ilmoittautumaan kisoihin. Mahtavaa! 

bottom of page