top of page

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut Ruotsin Falunissa

Petrus Hanhijärvi , Kuvat Timo Mikkola SSL - Falunin 15.-20.7.2022 MM-kisojen nettisivut

Tänä vuonna pitkä ja kova panostus treenaamiseen tuotti vihdoin tulosta ja MM-kisapaikka irtosi vihdoin aikuisten sarjassa. Kilpailut kisattiin urheilun ja erityisesti hiihdon ystäville tutuksi tulleessa Falunin Lugnetissa. Kisoihin lähdettiin intoa täynnä tiistai iltapäivällä Turusta lautalla Tukholmaan. Keskiviikon matkustuspäivä päättyi malliharjoitukseen majoituksen ja kisakeskuksen lähellä.

Torstaina vuorossa oli vielä virallinen mallisuunnistus Falunista etelään.

Perjantaina vuorossa oli avausmatkana keskimatkan kilpailu Säterissä Falunista etelään. Omalla kohdalla kilpailu sujui suunnistuksellisesti tyydyttävästi, mutta fyysinen vire tuntui vielä olevan haussa. Kilpailuihin oli valmistauduttu Kainuun pyöräsuunnistusviikolla, joten edellisesti tehotreenistä oli jo hiukan aikaa. Lopputuloksena oli sija 40. Kisasta jäi kuitenkin hyvä tunne ja siitä oli hyvä jatkaa kohti sunnuntain pitkää matkaa, kun kroppa oli avattu ja ”karstat putsattu”.

Pitkän matkan kisa olikin vuorossa sunnuntaina Falunissa. Maasto oli etukäteistiedustelujen mukaan suorastaan maukas sisältäen paljon hyviä mahdollisuuksia hankalille reitinvalintaväleille ja odotin kisaa innolla. Aamu alkoi melko aikaisin, kun lähdöt olivat ajoissa ja karanteeni sulkeutui jo 9:30. Aamulla ei ensimmäistä kertaa elämässäni oikein aamupala maistunut ennen kisaa, mikä jälkikäteen ajatellen oli ensimmäinen varoitus siitä, mitä itsellä oli tulossa. Kilpailun alkuun oli suunnistuksellinen osuus, joka vaati onnistunutta suorituksenhallintaa. Kisa lähtikin hyvin käyntiin ja olin ensimmäisessä väliajassa 11. nopein. Tämän alun jälkeen alkoi reitinvalintavälit, jolloin huomasin, ettei kaikki ollut fyysisesti kohdallaan. Kilpailussa ei millään saanut kropasta irti sitä, mitä olisi pitänyt. Ajoin kuitenkin kilpailun loppuun, vaikka tunnetila heikkeni loppua kohti ja maaliin saavuin suorastaan uupuneena. Loppusijoitukseni oli 35.

Majoitukseen päästyäni ajattelin, että olin varmaankin vilustunut edellisenä yönä ja jäinkin palautumaan sekä torkkumaan iltapäiväksi. Maanantaina oma olotila olikin jo parempi, vaikkei aivan normaali ja ajattelin, että tästä pääsisi jatkamaan vielä kohti massalähtöä. Kuitenkin tiistaiaamuna selvisi, että minulla oli koronatartunta. Jälkiviisaana on helppo sanoa, ettei pitkää matkaa olisi pitänyt tietenkään ajaa ollenkaan. Nyt jää vain spekulaation varaan, mihin oma kunto olisi terveenä riittänyt pitkällä matkalla. Ainakin reitinvalinnat olivat osuneet itsellä kohdilleen ja lauantaina tehdyn lenkin perusteella kuntopiikki oli juuri kohdalla. Itsestäni sija 35. sairaana kertoo siitä, että fyysinen suorituskyky olisi terveenä ollut omalla ennätystasolla tuolloin. Koronaan sairastuneena lähdin kesken kisojen tiistaina takaisin kohti kotia pettyneenä ja harmissaan.

Paulus Hanhijärvi, Kuvat Timo Mikkola SSL

Nuorten MM-kisat lähti minun osaltani heikosti käyntiin keskimatkalla. Radan alkuun tein isot virheet radan alkuun, mutta loppua kohden alkoi vauhti ja reitinvalinnat osua kohdalleen. Sijoitus oli lopulta ja 17. ja sillä irtosi paikka seuraavan päivän viestiin.

Viesti käytiin samassa maastossa kuin keskimatka. Olin M20 sarjan aloittaja ja lähtö laukaus oli 10:10. Viesti alkoi hyvin ja jalka oli iskussa vedin kärkiletkaa ja suunnistus sujui loistavasti. Pitkällä reitinvalinta välillä teen oman valinnan, joka on selkeästi parempi kuin muiden reitti, mutta otankin väärän polun ja teen minuutin virheen. Sen jälkeen tarkkaa omaa tekemistä ja vaihtoon sijalla 3. ja 50 sekuntia kärkeen. Lähetän Eemil Koskisen matkaan. Loppuverkakaan ja vaihdan kuivaa vaatetta päälle. Tällä välin Eemil on nostanut yleisö rastilla Suomen minuutin johtoon ja tulee loppu lenkiltä kahden minuutin keulassa. Jännitys alkaa todella tiivistymään kun Tatu Aaltosen leimaa ei tule ensimmäiseen väliaikaan ja muiden joukkueiden ajat ilmestyvät. Onneksi kuitenkin seuraavaan väliaikaan Tatu tulee minuutin keulassa ja pitää johdon aina maaliin asti. Kiitos Eemil ja Tatu ihan huippu vedot ja nyt ollaan viestin maailman mestarit.

M20-sarjan mestarit: Paulus Hanhijärvi, Emil Koskinen ja Tatu Aaltonen

Pitkämatkaan lähden rauhallisesti ja tarkasti matkaan. Reitinvalinnat on selkeätä ja jalkaa löytyy. Ensimmäisellä pitkällä reitinvalinnalla otan väärän reitin ja jään kärjestä, mutta pahin tapahtuu ennen kartan vaihtoa, kun kaadun ja joudun jäämään korjaamaan pyörääni. Onneksi ei sattunut sen pahemmin ja pystyin ajamaan kisan loppuun. Pitkänmatkan jälkeen onneksi oli välipäivä ja pystyi palautumaan sprinttiä ja massalähtöä varten.

Sprintiin lähden rauhallisesti ja kiihdytän vauhtia loppua kohden. Yksi pieni ohi ajo, muuten täydellinen suoritus. Sijoitus 9 ja podiumilta jäin 11 sekuntia. Harmittaa että aloitin niin rauhassa sija 6 olisi ollut helposti saavutettavissa.

Massalähdössä jalat olivat niin väsyneet ja rikki, että ensimmäisessä ylämäessä näki vaan kun kärki karkaa ja tiesin, että tulee pitkä reissu. Tein loput matkasta omaa työtä ja ajoin niin kovaa kuin jaksoin ja se riitti sijaan 13. Näin on viimeinen M20 sarjan arvokisa lähtö kisattu ja katseet on ensi vuonna pyöräsuunnistuksessa uudessa U23-sarjassa.